Tanıtım

Blender ilk açıldığında aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşılacaktır.


Bu pencerenin sağ üst köşesinde kullanılan versiyon bilgisi bulunmaktadır. Aşağıdaki menünün sol tarafında Blender'ın resmi sitesi, kullanım kılavuzu gibi yararlı linkler yer alırken sağ tarafta daha önceki çalışmalarınız yer alır. Program ilk açıldığında sağ taraf boş olacaktır. Bu pencereyi geçip çalışmaya başlamanın üç yolu vardır. Bunlardan ilki sağdaki menüden daha önceki çalışmalardan birini seçip o çalışmaya devam etmektir. Diğer yöntemler olan ESC'ye basmak ve pencerenin dışındaki bir yere tıklamak ise sizi yeni bir çalışmaya götürecektir.

Şunu en baştan belirtmek yararlı olacaktır: Blender programdan çıkarken kaydedilmemiş veriniz olup olmadığı konusunda sizi uyarmaz. Bu nedenle çalışmalarınızı sık sık kaydetmeyi unutmamalısınız. Buradan, olur da yanlışlıkla program kapanırsa kaydedilmemiş tüm verilerin kaybedileceği sonucu da çıkarılmamalıdır. Çünkü tekrar program açıldığında yine yukarıdaki pencere ile karşılaşılacaktır ve sağ taraftaki menüdeki "Recover Last Session" seçeneği kapatmadan önceki son verileri kurtarmaktadır. Bu seçeneğe program içerisinde menüden "File -> Recover Last Session" yolunu izleyerek de ulaşabilirsiniz.


Arayüze Genel Bakış

Blender'da programın özel işlevleri olan kısımlardan her birine editör denir. Her editörün altında veya üstünde başlığı bulunur. Aşağıdaki resimde kırmızı dikdörtgen içine alınan kısımlar editörleri, mavi dikdörtgen içine alınan kısımlar da bu editörlerin başlıklarını göstermektedir.

Editörler içerisinde butonlar, kutular ve değer girmeye yarayan kısımlar bulunur.



Fare ve Klavye

Blender'ı bir elle fareyi bir elle de klavyeyi kontrol ederek kullanmak işlerinizi hızlı yapmanıza yarayacaktır. Blender'ı üç butonlu ve tekerlekli bir fare ve NumPad'i olan bir klavye ile kullanmak en iyi sonucu verecektir.

Genel olarak farenin sağ tuşu bir nesneyi seçmek için sol tuşu da bir eylemi başlatmak veya onaylamak için kullanılmaktadır.




Giriş <<<<< Blender >>>>> Pencereler