Çerçeveleri Düzenleme

Blender'da ana pencere çeşitli kısımlara bölünmüştür. Her pencere dikdörtgen şeklindedir ve hiçbir pencere birbiriyle çakışmaz. Her pencere birtakım işlevleri içerir.


Bir Pencereyi Tam Ekran Yapma

Bir pencerenin başlığından "View -> Toggle Full Screen" yolu izlenerek pencere tam ekran yapılabilir. Bunu yapmanın kısa yolları "Shift + Boşluk Tuşu", "Ctrl + Yukarı Ok" ve "Ctrl + Aşağı Ok" tuş kombinasyonlarıdır. Klavye kısayolları kullanılırken fare imlecinin üzerinde bulunduğu pencere tam ekran moduna geçer.


Bir Pencereyi Bölme

Pencerelerin sağ üst köşesinde bulunan bu şekil kullanılarak pencereler bölünebilir. Bu şeklin üzerine gelindiğinde imleç artı şeklini alacaktır. Pencere buraya tıklanıp sola sürükleme yapıldığında dikey, aşağı doğru sürükleme yapıldığında yatay olarak ikiye bölünecektir. Yeni oluşan iki pencere de birbirinin aynısıdır. Aynı anda bir editörün farklı özelliklerini kullanabilmek için bu özellik kullanılabileceği gibi yeni oluşan pencerelerden birinde farklı bir editör de kullanılabilir.


Pencereleri Birleştirmek

Yine aynı buton kullanılarak birleştirme yapılabilir. Bu durumda sürükleme sağa veya yukarı doğru yapılmalıdır. Bu yapıldıktan sonra üstteki veya sağdaki pencere biraz kararacak ve o tarafı gösteren bir ok belirecektir. Bu üstteki pencerenin alttakine (veya sağdaki pencerenin soldakine) katılacağını belirtir. Yani kararan pencerenin alanı da diğer pencere tarafından işgal edilecektir. Eğer yapmak istediğiniz tam tersiyse (alttaki pencerenin üsttekine katılması veya soldaki pencerenin sağdakine katılması) ilk sürükleme işleminden sonra farenin tuşunu bırakmadan diğer tarafa da bir sürükleme yapmalısınız. Bu sefer diğer pencere kararacak ve ok o tarafı işaret edecektir. İstediğiniz yön doğru olduğunda farenin tuşunu bırakabilirsiniz.

Eğer yan yana olan pencereler birleştirilmek isteniyorsa bu pencerelerin yükseklikleri, üst üste olan pencereler birleştirilmek isteniyorsa bu pencerelerin genişlikleri birbirine eşit olmalıdır. Aksi takdirde birleştirme işlemi yapılamaz. 

Birleştirme işlemi yapmaya çalıştığınız esnada bu işlemi yapmamaya karar verirseniz "Esc" tuşuna basmanız gerekir. Bu eylem işlemi iptal edecektir.


Pencere Boyutunu Değiştirmek

Pencerelerin boyutları sınırları sürüklenerek değiştirilebilir. Pencere sınırlarına geldiğinizde imleç iki başlı ok şeklini alacaktır.


Pencerelerin İçeriklerini Değiştirmek

İki pencerenin içindekileri değiştirmek için yine pencereleri ayırmadaki simge kullanılır. Bu simge "Ctrl"ye basılı tutularak tıklanır ve bir başka pencereye sürüklenirse işleme katılan iki pencerenin içerikleri yer değiştirir.


Yeni Pencere Açmak

Ana pencere dışında başka pencereler de açmak mümkündür. Bunun için pencerelerden birindeki ayırma simgesine "Shift" basılı tutularak sol tıklanmalı ve hafifçe sürükleme yapılmalıdır. Kullanılan pencerenin içeriğine sahip yeni bir pencere açılacaktır. Bu pencere istenildiği gibi düzenlenebilir. Bunun dışında ana menü başlığındaki "File -> User Preferences..." yolu işlemi ile aynı işi yapan "Ctrl + Alt + U" kısayolu da kullanılabilir. Bu kullanıcı seçeneklerini içeren bir pencere açacaktır. Bu pencere de istenilen şekilde düzenlenebilir.

Yeni pencere açmak özellikle birden fazla monitör kullanılıyorsa yararlı olabilir. Bu durumda farklı editörler farklı monitörlerde kullanılabilir.




Pencereler <<<<< Blender >>>>> Başlıklar